Countdown naar toneelproject ’Tôntje’ is ingezet!

OPLOO – De rustieke watermolen in Oploo ondergaat in mei gedurende een volle week een ware metamorfose. Verantwoordelijk hiervoor is toneelvereniging Doekmaroploo, die dit prachtige monument heeft uitgekozen als decor voor het Openluchtspel Tôntje d’n Dwerg. Het aftellen is begonnen, alle betrokkenen hebben de countdown ingezet voor maar liefst vijf opvoeringen.

Meer dan dertig acteurs, onder wie 8 kinderen, etaleren onder leiding van regisseur Jet Lenkens het bewogen levensverhaal van de markante scheper-zwerver Toon van Els, alias Tôntje d’n Dwerg. De inmiddels tot cultfiguur ‘gepromoveerde’ Oploonaar werd in 1865 geboren en stierf exact 100 jaar geleden een stille dood in Weert. Het levenspad dat hij letterlijk en figuurlijk bewandelde tussen geboorte en overlijden, dat is de kern van het Oploose toneelproject.

Voorbereidingen
De tekst van het openluchtspel is van de hand van Henny Lenkens, terwijl Vin Baltussen sfeervolle muziekstukken heeft geschreven. Deze worden als verbinding tussen de taferelen live gespeeld en gezongen door een speciaal in het leven geroepen band.
De technische ploeg heeft spectaculaire decorstukken gebouwd, oude attributen zijn opgespoord en de kledingcommissie heeft de spelers in kleding uit overgrootmoeders tijd gestoken. Net als de spelers en muzikanten hebben de vrijwilligers de afgelopen maanden vele vrije uren besteed aan het welslagen van dit grootschalige toneelproject.

Opvoeringen

De opvoeringen vinden op 20, 21, 22, 25 en 26 mei plaats op de speellocatie achter de watermolen in Oploo. Alle voorstellingen beginnen om 20.00 uur, behalve op zondag 22 mei (aanvang 14.00 uur). Volwassen bezoekers betalen € 17,50 entree, kinderen tot en met 12 jaar € 10,-. Dit is inclusief een kop koffie/thee met Tôntjeskoek. Bezoeker zitten op een overdekte tribune met gerieflijke stoelen. Wie dat wil kan reeds één uur vooraf op het terrein. Resterende toegangskaarten zijn digitaal te koop via de website van Doekmaroploo (www.doekmaroploo.nl) en a contant bij de Spar Supermarkt in Oploo. 

FOTO

Meer dan 30 acteurs, onder wie deze acht kinderen, brengen half mei in Oploo vijf keer het levensverhaal van Tôntje d’n Dwerg op het toneel. Foto: Rens Hubers.