”Boeren anno nu” tijdens Pluk & Oogstfeest op Kasteel Tongelaar

Zondag 13 oktober is Kasteel Tongelaar een hele dag lang het decor voor een culinair oogstfeest. Met eerlijk en lokaal eten, live-cooking en de grootste Smaakmarkt van Zuid-Nederland. ZLTO en Boert Bewust Land van Cuijk laten zien hoe ‘Boeren Anno Nu’ voor onze dagelijkse maaltijd zorgen in de Boerenweide bij het kasteel.

Boeren Anno Nu

Boeren uit de regio laten in de Boerenweide zien hoe ons voedsel geteeld en verwerkt wordt. ‘Van graan tot pannenkoek’ is één van de vele educatieve kinderactiviteiten waarbij kinderen zelf meel malen, de eitjes bij de kippen halen, de melk bij de koe en zo hun eigen pannenkoek bakken. De ZLTO-boeren en Agrarische Natuurvereniging Raamvallei vertellen alles over het boeren in deze moderne tijd. Op de ‘Oogsttafel’ zie je wat er groeit op hun akkers en hoe er geteeld en geoogst wordt. Zie en beleef hoe ons eten geoogst en geproduceerd wordt bij de melkrobot, het mobiele kippenhuis of proef van de lekkere hapjes die live bereid worden.

Natuur, Food & de seizoenen

Het Pluk & Oogstfeest wordt georganiseerd door Stichting Brabants Landschap, Stichting Ontdek Mill en Kasteel Tongelaar op het gelijknamig landgoed in Mill, samen met partners ZLTO, Boert Bewust, Een Goei Leven en ROC de Leijgraaf.

 De organiserende partijen vinden het belangrijk dat groot en klein leert waar ons voedsel vandaan komt, over pure smaken en hoe je verspilling voorkomt. Op positieve en speelse wijze laat het Pluk & Oogstfeest zien hoe onze voeding geteeld, geoogst en bereid wordt. Alles in respect voor het (biologische) landgoed en de dieren die er leven. Samen met 120 vrijwilligers, boeren, tuinders en koks. Het leven met de seizoenen en de natuur brengen ze zo weer dicht bij de ruim 7000 bezoekers van dit feest.

Kinderen

Voor kinderen is er van alles te beleven op het festival. De imker vertelt over de bijtjes van Tongelaar, kinderen mogen zelf appels plukken, moes maken, tarte tatin bakken in het historische bakhuisje of natuurknutselen. Er zijn paarden, ezeltjes, pony’s, een knuffelkoe, traptractors, klimbomen, een zandbak, modderkeuken en een maïs-speelbak.

Bourgondisch hart van Brabant

Bovenal is het Pluk & Oogstfeest bedoeld om te genieten. Van de grootste Smaakmarkt van het Zuiden, van de proeverijtjes van lokale brouwers en producenten. En van het ‘Buffet des Overvloeds’ op het binnenplein van Kasteel Tongelaar door Chefkok Hans van der Steijn.

Het Pluk & Oogstfeest is een gratis Herfst-festival en iedereen is welkom.

www.plukenoogstfeest.nl

 

Zondag, 13 okt 2017 11:00 – 18:00

Kasteel Tongelaar

Tongelaar 12 Mill

autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren!

 

www.kasteeltongelaar.nl