Bibliotheek lanceert ThuisBieb en belt ouderen in de regio 

De gebouwen zijn gesloten, maar de Nederlandse bibliotheken zijn online gewoon open. 

Via de ThuisBieb-app zijn vanaf vandaag ruim 100 e-books voor iedereen gratis beschikbaar. 

De brede selectie bevat voor ieder wat wils: van spanning tot chicklit en van literatuur tot informatief. Met de ThuisBieb willen de bibliotheken iedereen die thuiszit een hart onder de riem steken in deze onzekere tijd. BiblioPlus, de Bibliotheek in het Land van Cuijk en Maasduinen, gaat daarnaast oudere leden bellen om te helpen bij online vragen. 

 

#ikleesthuis  

De ThuisBieb-app is vanaf nu gratis te downloaden in de Apple appstore en via www.biblioplus.nl. De app bevat populaire titels als ´Rinkeldekink´ van Martine Bijl, maar bijvoorbeeld ook de nieuwste editie van het voetbalmagazine Hard Gras. De jongere lezer vindt in de app naast bekende titels als ‘Stuntvlogger Sam’ van Jelmer Jespen, ook bijzondere boeken als ‘Toverhanden’ van Chris Winsemius, ‘Alaska’ van Anna Woltz. De ThuisBieb is een van de bouwstenen van de landelijke #Ikleesthuis campagne, die de Bibliotheken samen met de boekhandels en het CPNB zijn gestart sinds het begin van de Corona-crisis. De app is (vooralsnog) beschikbaar tot en met 10 mei.

 

Telefoontje van de Bieb 

De oudere leden van de Bibliotheek krijgen van BiblioPlus een telefoontje. “Nu iedereen nog meer aangewezen is op de online mogelijkheden, willen we als Bibliotheek onze 70+ leden graag actief benaderen voor hulp. Het gebruik van apps, videobellen en de Online Bibliotheek is voor sommigen nog een zoektocht”, aldus Kiyara Venner, regisseur Leven Lang Leren. Haar collega Celine van Broekhoven, regisseur Volwassen lezers vult aan: “Daarnaast zijn we als Bibliotheek gewend om onze bezoekers te voorzien van informatie en sommigen komen ook gewoon langs voor een praatje. Toen de Bibliotheken sloten kwam dit in één klap helemaal stil te liggen. Dat vinden veel mensen ontzettend jammer”, vertelt ze. “Ook onze klantenadviseurs en vrijwilligers in de vestigingen. Zij staan graag in contact met onze klanten”.

 

Gebruik Online Bibliotheek meer dan verdrievoudigd 

Bibliotheekleden kunnen met hun abonnement via de Online Bibliotheek gratis gebruik maken van duizenden e-books en luisterboeken. “We zien dat het aantal bezoekers van de online Bibliotheek sinds de start van de campagne meer dan verdrievoudigd is”, licht Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus toe. “Dit is goed om te zien, want het zijn bijzondere tijden. Iedereen zit thuis verlegen om boeken en juist nu kunnen we onze klanten niet ontvangen in de vestigingen. Dit is best frustrerend”. In overleg met de gemeenten heeft BiblioPlus ook besloten om geen afhaal- of bezorgservice op te zetten. “Gemeenten vragen ons geen extra verplaatsingen te veroorzaken en dat is voor iedereen op dit moment ook de meest veilige koers”, aldus Crutz. 

 

Mensen kunnen de Bibliotheek voor digitale vragen bellen via (0485) 583 500 of mailen via info@biblioplus.nl. Voor meer complexe vragen werken we samen met DOS Cuijk en de Computerclub van KBO Bergen. Zij staan ook klaar om mensen met al hun computervragen terug te bellen. “Zo proberen we met onze partners toch zo dicht mogelijk bij de mensen te zijn”, vermeld Crutz tot slot. “Zodra het weer kan ontvangen we iedereen weer graag in onze Bibliotheken”.      

 

Over BiblioPlus

De Bibliotheken van BiblioPlus behoren tot de best bezochte voorzieningen in de regio. In 2019 hebben de Bibliotheken met 325.000 bezoekers een groei van 4% doorgemaakt in bezoekersaantallen. In 2019 gebruikten 238 maatschappelijke partners de bibliotheek als informatiepodium. Er is sprake van een groei van 18% aan activiteiten in de diverse vestigingen (1.914 in 2019). Daarnaast een groei van 25% aan leesbevorderingsprojecten en -activiteiten op scholen (1.543 in 2019). Wel is er sprake van een daling van het aantal uitleningen (-6%). Dit past in het beeld dat er minder gelezen wordt en benadrukt het belang om in te blijven zetten op leesbevordering. In 2019 zijn echter nog steeds 780 duizend titels uitgeleend.