Bibliotheek helpt Stichting Gebroeders van Lymborch

Op vrijdag 22 november brandde een voormalige champignonkwekerij in Oeffelt (Gemeente Boxmeer) tot de grond toe af. Het gebouw werd al een aantal jaren gebruikt als caravan stalling en vele hobbyisten en sociaal maatschappelijke organisaties vonden er onderdak voor hun activiteiten.

Stichting Maelwael van Lymborch

Één van deze organisaties is de Stichting Maelwael van Lymborch uit Nijmegen. Een zeer actieve vrijwilligersgroep had hier haar opslag van gereproduceerde Middeleeuwse voorwerpen, festival attributen en ook haar werkplaats. De vrijwilligers gebruikten hun privé gereedschap om reconstructies van Middeleeuwse voorwerpen te maken. Er stond een vuurspuwende draak, die op het onderstel van een stratenveger door hen gebouwd is en in de jaarlijkse Blijde Incomste acte de présence gaf. Buiten lag een gedemonteerde trebuchet (hevelblijde) te wachten op transport naar het Centraal Museum Utrecht. Alles is verbrand in een verzengende vuurzee, waarvan de rookkolommen tot in Nijmegen te zien waren. Een heel verdrietig beeld.

De Stichting Maelwael van Lymborch heeft als doel om de miniaturen, die de in Nijmegen geboren (± 1400) en getogen Gebroeders van Lymborch in opdracht van de Duc de Berry (Frankrijk) gemaakt hebben, grotere bekendheid te geven. Het schilderwerk van deze jong gestorven schilders (± 1415) is de basis van de Nederlandse schilderkunst. Jeroen Bosch is in lijn één van afstammelingen uit dit gerenommeerde kunstenaars geslacht. 

Crowdfunding actie in Bibliotheek Boxmeer

De brand in Oeffelt heeft geleid tot een crowdfunding actie om het financiële verlies te compenseren. BiblioPlus, de basisbibliotheek in het Land van Cuijk en Maasduinen heeft samen met de Historische Kring Land van Cuyck aangeboden om de helpende hand te bieden. Vanaf maandag 10 februari is er in de Boxmeerse bibliotheek een kleine presentatie ingericht, waar ook het magazine, dat verscheen bij de 600e geboortedag van de Gebroeders, voor € 5,00 te koop is. Door te doneren steunt u de Stichting Maelwael van Lymborch in hun werk om de Gebroeders Van Lymborch en hun werk bekend te maken en de wederopbouw van de door vrijwilligers gerunde Middeleeuwse werkplaats weer op te zetten.

Lezing over Gebroeders van Lymborch
In aansluiting op  de verkoop van het speciale magazine verzorgt Lieke Kamphuis, rondleider in het Erfgoedhuis Gebroeders van Lymborch een lezing over de Gebroeders Van Lymborch en hun werk. De lezing vindt plaats op dinsdag 21 april in bibliotheek Boxmeer. Aanvang 20.00 uur. Toegang tot de lezing is een vrijwillige gift aan het eind van de avond voor de crowdfundingsactie van de stichting.

Voor meer informatie: www.gebroedersvanlymborch.nl