Belangrijke stap voor woningbouw in Oploo

De gemeente Sint Anthonis en projectontwikkelaar Leeuwenleen BV sluiten een overeenkomst voor de bouw van woningen in Oploo.

De overeenkomst heeft tot doel om in 2021 een begin te maken met de bouw van 18 woningen aan de Watermolenstraat.

De woningbouwlocatie ligt tegen de bebouwde kom tegenover de Oplose watermolen. Tot enkele jaren geleden was de locatie in gebruik als melkveebedrijf. Er is gezocht naar een passende herbestemming. Met het plan voor de bouw van woningen is die passende bestemming gevonden en wordt een impuls gegeven aan de woningbouw in Oploo.

Onderscheidend project

Het project bestaat uit verschillende soorten woningen. Er zijn kavels voor vrijstaande woningen en twee-onder-één kap woningen, appartementen, eengezinswoningen en woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens met de mogelijkheid om deze levensloopbestendig uit te voeren.

Het woningbouwplan is een toevoeging op het bestaande aanbod in Oploo. Het plan bestaat behalve uit “stenen”, ook uit het vormgeven van een manier van “samenleven”. Het plan richt zich op het samenbrengen van mensen. In het plan is de bouw van een gemeenschappelijke ruimte opgenomen. Dit is een plek waar bewoners samen koffie drinken, een feest houden, op afstand werken of een bezoeker laten logeren.

Wethouder Bollen: “In Oploo hebben we als gemeente geen bouwkavels meer te koop. Mede daarom is deze ontwikkeling belangrijk voor het dorp. Ook het verdwijnen van een agrarische bedrijf op zo’n korte afstand van de kern is een belangrijke meerwaarde. De diversiteit van woningen in deze bijzondere woonvorm, in combinatie met het karakter van de plek, maken dit plan uniek voor Oploo en de regio.”

Leeuwenleen

Het plan heeft als naam: Leeuwenleen. Deze naam gaat terug tot het jaar 1508. In Oploo staan dan een watermolen en 2 bouwhoven, het geheel staat bekend als het “Leeuwenleen”. Een ‘leen’, is een onroerend goed waarvan iemand het vruchtgebruik kreeg. De inkomsten van het Leeuwenleen gaan voor de helft naar Wauter Leeuwen en de andere helft naar Gijsbert van Meer, wonend op kasteel ’t Juffere. De locatie heeft een oranje tintje; aan het einde van de 18e eeuw was het Leeuwenleen eigendom van Stadhouder Willem V van Oranje Nassau. De naam Leeuwenleen raakt na enkele honderden jaren onbruik, maar krijgt nu een nieuw leven.

Website van het project: www.leeuwenleen.nl.