Bakhuisje in werking tijdens Open Monumentendag Kasteel Tongelaar

Dit weekend zijn de Open Monumentendagen en is Kasteel Tongelaar extra geopend op zaterdag 11 en zondag 12 september. Het is mogelijk om het kasteel van binnen te bezichtigen en in het historisch bakhuisje is de bakker aan het werk. Vrijwilligers van Brabants Landschap vertellen over de geschiedenis van het bakhuisje.

De middeleeuwse bakker

Brood was een belangrijk onderdeel van de dagelijkse maaltijd in de middeleeuwen. De molenaar was vaak tevens bakker en had een belangrijke en vitale positie in de samenleving. Later werden dat twee afzonderlijke banen; die van de molenaar en de bakker. In veel gevallen was er het recht om brood te bakken in een openbare oven een waarover een heer van het landhuis de macht had. Zo ook op Tongelaar. De omringende boerderijen van Tongelaar betaalden voor het voorrecht om brood te bakken in de oven van het landgoed, in plaats van het zelf te maken. Dit was vaak een waardevolle bron van inkomsten voor de heer en een last voor de huurder.

Graan van Tongelaar

Al het graan van de biologische akkers van Tongelaar gaat naar de graanpletterij van Meesters van de Halm in Heeswijk Dinther. En die maken daar o.a. de lekkerste muesli en granola van. Te koop bij ‘t Boerenwinkeltje in Wanroij, de Aalshof in Haps, Verdaasdonk én in de webshop van de Meesters van de Halm zelf. Tijdens de Open Monumentendagen worden er koekjes gebakken met graan van Tongelaar door vrijwilligers. Om dat mogelijk te maken is Brabants Landschap al een week van te voren bezig om de oven heel langzaam op temperatuur te krijgen.

Praktische info:

Het kasteel is extra geopend voor bezichtiging, koffie, lunch of borrel(hap) op: 

11 september van 11 tot 16 uur

12 september van 10 tot 18 uur

Op zaterdag zijn de brouwers aan het werk in kasteelbrouwerij De Blauwe Knoop. Zondag geeft Geert Giesbers een Fotografiewandeling in het thema ‘oud’ (alleen op reservering). Je hoeft niet te reserveren voor het terras. Parkeren kan alleen op de grote parkeerplaats voor de brug, maar liever kom je met de fiets!  Meer weten over de geschiedenis van Tongelaar en haar bewoners? Kijk eens op: https://www.kasteeltongelaar.nl/historie

Foto: Geert Giesbers