Als mantelzorger tijdelijk de zorg overdragen? Deze checklist helpt

Zorg en hulp aan een naaste kan intensief zijn. Voor mantelzorgers die de zorg af en toe tijdelijk willen overdragen aan iemand anders, is er nu een hulpmiddel. Centrum Mantelzorg Land van Cuijk biedt een checklist aan, speciaal om mantelzorgers te ondersteunen. 

De checklist heeft de vorm van een klein, handzaam boekje. Het geeft een beeld van de zorgsituatie. Hiermee kan de vervanger van de mantelzorger de juiste zorg en ondersteuning bieden aan de zorgvrager. 

Als mantelzorger wil je misschien ook wel eens een weekendje weg of op vakantie? Je wilt er dan op kunnen vertrouwen dat je naaste een prettige tijd heeft en dat de verzorging goed wordt overgenomen. Ook is de checklist erg waardevol wanneer een mantelzorger plots zelf in het ziekenhuis belandt.

 

Onderdeel van de checklist is de mantelzorgpas

Deze biedt oplossing wanneer de mantelzorger plotseling uitvalt. Een mantelzorger vermeldt twee vertrouwde personen uit de omgeving op deze pas. Met naam en telefoonnummer. De mantelzorger bewaart de mantelzorgpas vervolgens in zijn of haar portemonnee. Hulpdiensten kijken vaak in iemands portemonnee om de identiteit te bepalen. Wanneer zij de mantelzorgpas vinden, kunnen zij snel vervangers op de hoogte stellen om de zorg over te nemen. 

Meer informatie

Donderdag 25 maart van 14.00 uur tot 15.00 uur organiseert Centrum Mantelzorg een online bijeenkomst. Dit in plaats van de (fysieke) themabijeenkomst die plaats zou vinden in Grave. Een mantelzorgconsulent geeft dan uitleg over de checklist en de mantelzorgpas. Mantelzorgers die willen deelnemen, kunnen zich aanmelden tot 18 maart via de website: www.mantelzorglvc.nl. Of stuur een mail naar: mantelzorg@sociom.nl. Deelnemers ontvangen na aanmelding een link en uitleg voor deelname. Wie meer informatie wil, kan ook bellen naar 0485 – 700 500.