Al 13 toiletlocaties voor ‘hoge nood’ in regio Sint Anthonis

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Hoge nood hebben onderweg en tevergeefs zoeken naar een wc. Dat is in de ‘oude’ gemeente Sint Anthonis al voor een belangrijk deel opgelost, want wie hoge nood heeft kan sinds kort in elk van de zeven kernen op 1 of meer locaties terecht. Met dank aan het Platform Toegankelijkheid Sint Anthonis (GTSA) zijn er al 13 openbaar toegankelijke toiletten beschikbaar, allemaal te vinden op de gratis ‘HogeNood’ app.

“Wij willen het niet bij die dertien adressen laten, want ons doel is we in elke kern tenminste drie openbare toiletvoorzieningen beschikbaar krijgen”, vertelt bestuurslid Corrie Schilderink van PTSA over de succesvolle campagne. Vol ambitie wordt er toegewerkt naar circa 20 adressen waar het toilet beschikbaar is voor mensen met een ‘dringende boodschap’. 

Iedere wc telt

Volgens Schilderink zijn er nog steeds te veel mensen die de deur niet uit durven, uit angst geen toilet te vinden. Dus blijven ze thuis, omdat ze ongemakkelijke situaties willen vermijden. Ze verwijst naar mensen met een spijsverteringsziekte, blaaspatiënten en iedereen die onderweg af en toe een toilet nodig heeft. Op initiatief van de Maag Lever Darm Stichting wordt er daarom sinds enkele jaren gestreden voor voldoende openbare en opengestelde toiletten. Het PTSA haakt hierop in.

Actieve aanpak
Corrie Schilderink is actief betrokken bij de inventarisatie van bedrijven en dorpshuizen die ervoor open staan om hun toilet open te stellen voor passanten. “Ik heb een lijstje gemaakt van kandidaten en die gaan we de komende tijd bezoeken”, zegt Schilderink. Met een verwijzing naar de nieuwe gemeente Land van Cuijk kan ze melden dat de platforms ook in de voormalige zustergemeenten er ook mee aan de slag gaan.
Zodra een bedrijf zich bereid verklaard, laat het gehandicaptenplatform een inschrijfformulier achter. Daarop vermeldt de ondernemer niet alleen de adresgegevens maar ook de openingstijden en of hun toilet rolstoeltoegankelijk is. “In ons geval zijn de meeste toiletten tenminste 5 dagen per week open. En je begrijpt dat wij graag zien dat het toilet geschikt is voor een rolstoeler.” Met het fiets- en wandelseizoen voor de deur, hoopt Corrie haar 20 adressen rond te hebben.

Gratis app
Samen met de openbare toiletvoorzieningen worden de opengestelde toiletten opgenomen in een kaart op de ‘HogeNood’ app. De voormalige gemeente Sint Anthonis heeft in 2021 een abonnement genomen voor deze app. Corrie Schilderink hoopt en verwacht dat de nieuwe gemeente Land van Cuijk dit abonnement naadloos verlengt.
De app telt al 7.000 betrouwbare en gecontroleerde locaties in Nederland. Met de smartphone is niet alleen het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet te vinden, deze laat ook de route naar het toilet zien en geeft aan of dit rolstoeltoegankelijk is. De app is gratis te downloaden in de AppStore en Google Play Store. Informatie: www.PGSA.nl.

FOTO

Corrie Schilderink overhandigt Louis van Duijnhoven, bestuurslid van het Wapen van Wanroij, de sticker van vrij toegankelijke wc’s. Het Wanroijs gemeenschapshuis is één van de inmiddels 13 erkende adressen in de regio Sint Anthonis waar mensen met ‘hoge nood’ terecht kunnen.