Agro- en foodsector haalt ruim 1.625.000 euro op voor kankeronderzoek

BIG Challenge, het grote team uit de agro- en foodsector dat aan Alpe d’HuZes deelneemt, heeft dinsdag een fantastische tussenstand van € 1.625.229 bekend gemaakt. Ondanks twee moeilijke corona-jaren hebben de 276 deelnemers dit bij elkaar kunnen brengen. En de teller loopt nog altijd door. Woensdag en donderdag gaan de deelnemers op de fiets of lopend keihard de strijd met de Franse berg aan.

Deze dinsdag kwamen fietsers, lopers, supporters en vrijwilligers in Alpe d’Huez samen om hun dierbaren te gedenken. De jongste en oudste deelnemer (Bas Korsten van 13 en Aart van Meerveld van 73) mochten het enorme bedrag onthullen. Tijdens een indrukwekkende en emotionele bijeenkomst vertelden een aantal deelnemers hun persoonlijk verhaal en motivatie. Dit alles werd omlijst door de aangrijpende muziek van Maarten Peters (‘Dichter bij de hemel kom ik niet’).

‘Kanker raakt je hele omgeving’

“Kanker raakt niet alleen jezelf maar je hele omgeving”, heeft Arjen Kocks (26) van BIG Challenge team Pluimveehouderij ervaren. Hij werd drie jaar geleden geconfronteerd met kanker maar was er gelukkig snel bij. De impact is echter enorm. Hij is daarom dankbaar vandaag op de Alpe te kunnen zijn die hij donderdag hardlopend gaat bedwingen. “Niemand is hier voor zichzelf, maar voor iemand anders en allemaal voor hetzelfde doel: hoop geven aan mensen met kanker, aan vrienden en families. Heel indrukwekkend.”

Ook het aangrijpende verhaal van Ellen en Geneviève kwam voorbij; verteld door Arnold Reichert, de man van Ellen. De twee vriendinnen steunden elkaar in het ziekteproces en zetten zich beiden in voor BIG Challenge. Beiden zijn inmiddels aan kanker overleden maar de positiviteit stond altijd voorop. Arnold citeerde een prachtige zin uit het boek van Geneviève: ‘Verhalen over Alpe d’HuZes 21 bochten’. “Geluk zit in de kleine dingen in liefde en in aandacht voor elkaar. Goed doen voor een ander is wat werkelijk telt.” Het geeft in één zin de essentie van BIG Challenge en Alpe d’HuZes weer.

Einde aan ellende en onmacht

Het is de twaalfde keer dat de agro- en foodsector onder de noemer ‘BIG Challenge, farmers against cancer’ aan Alpe d’ HuZes deelneemt. BIG Challenge bestaat uit agrarisch ondernemers, adviseurs, leveranciers en andere betrokkenen. Ze zetten zich keihard in om een einde te maken aan de ellende en onmacht die de ziekte kanker in onze maatschappij veroorzaakt. Dat doen ze door begin juni zo vaak mogelijk de Alpe d’Huez te beklimmen. Dankzij vele giften van bedrijven en trouwe sponsors slagen de deelnemers erin dit mooie resultaat neer te zetten.

Ruim € 11 miljoen opgehaald

BIG Challenge is gestart in 2009 door Herman Houweling en is uitgegroeid tot één van de grootste fondsenwervers van Alpe d’HuZes. In totaal heeft de agro- en foodsector ruim € 11 miljoen opgehaald voor onderzoek naar kanker. Dit is voor 100 procent gedoneerd aan Alpe d’HuZes/KWF Kankerbestrijding. Tijdens bijeenkomsten van BIG Challenge wordt Herman steevast herdacht en geroemd om wat hij in gang heeft gezet.

Bijlage: foto bekendmaking tussenstand tijdens motivatiebijeenkomst 2022
Fotograaf: Barbara Daamen