Afscheid gemeente Grave

De ziel en zaligheid van Grave

In januari 2022 houdt de gemeente Grave op te bestaan. Dat laten we niet onopgemerkt voorbijgaan. In het weekend van 10, 11 en 12 december wordt er in de stad Grave en de dorpen Escharen, Gassel en Velp van alles georganiseerd wat binnen de huidige maatregelen past. Het einde van het jaar sluiten we op 30 december 2021 af met een gezellige online gemeentequiz voor de gehele gemeente Grave!

Vanaf de zomer zijn al verschillende werkgroepen bezig met de organisatie van de festiviteiten voor het afscheid van de gemeente Grave. Wegens coronamaatregelen moesten plannen (net voor publicatie) gewijzigd worden. Maar nu zijn ze rond, wat past binnen de huidige maatregelen.

De pittoreske binnenstad Grave zal het gehele weekend mooie verlichte gevels kennen (met de welbekende wedstrijd). Heerlijk om alvast even in de kerststemming te komen. Daarnaast zal er het gehele weekend buiten een fototentoonstelling te zien zijn met mooie foto’s van de stad Grave.

Activiteiten voor de kinderen

Gedurende de zaterdagmiddag zal er voor de kinderen en de wat oudere jeugd het een en ander aan activiteiten plaatsvinden in en rondom de binnenstad. De werkgroep Bekaf slaat een tentenkamp op voor de zaterdag en de zondag met militairen (re-enectors) die de tweede wereldoorlog uitbeelden, er zijn roofvogeldemonstraties en gecontroleerde workshops voor de jeugd. Voor de wat kleinere kinderen zal er een poffertjeskraam, kermisje, kinderboerderij en een poppenkast in de binnenstad aanwezig zijn.

De lichtjesavond, die normaal op vrijdag plaatsvindt, is op deze wijze in een aangepaste vorm, verplaatst naar de zaterdagmiddag 11 december. Zaterdag om 16 uur vindt er de ‘Blije Incomste’ plaats vanuit de historische groepen met direct aansluitend de lampionnentocht voor de kinderen.

Ziel en Zaligheid van Grave

Op zondag 12 december 2021 vindt er tussen 16.00 – 18.00 uur een live spektakelstuk op De Markt van Grave plaats. Na het succesvolle evenement Cider White CP, komt er voor het afscheid van de Gemeente Grave een live defilé voor en door Gravenaren op de Markt van Grave.

In de ‘defilé-show’ laten de organisatoren zien wat de echte ziel & zaligheid is van het stadje Grave door de eeuwen heen. Daarvoor wordt er samengewerkt met groepen en verenigingen uit Grave.

In een bijna 2 uur durende show beelden de groepen tijdsperiode uit van 800 jaar geleden tot heden. Het artistieke defilé zal worden opgeluisterd met muziek van Graafse muzikale artiesten, zoals Graafse DJ’s, muzikanten uit de Graafse Harmonie Stad Grave en andere muzikale verassingen. Eerder in het weekend worden jeugdige inwoners opgeleid tot piekenier of re-enactor en zij nemen samen met enkele andere gastartiesten, de (online) bezoekers van dit spektakel mee naar een periode van bijna 800 jaar Graafse historie.

Livestream Grave
De show kan door een beperkt aantal bezoekers worden bijgewoond. Daarnaast is het live te volgen via Omroep Land van Cuijk, zodat iedereen binnen de nieuwe Gemeente Land van Cuijk op veilige afstand kan meegenieten. Het evenement wordt afgesloten met een verrassing. Voor de laatste informatie over het defilé, de livestream en tickets kijkt u op: www.zielenzaligheidgrave.nl

30 december: Online Gemeentequiz

Als afsluiter van onze gemeente Grave wordt er op donderdag 30 december een Online Gemeentequiz georganiseerd voor alle inwoners van de stad Grave en de dorpen Escharen, Gassel en Velp. De organisatie is hiervoor al druk in de weer. Binnenkort volgt hierover meer informatie.

Corona

Alle bovenstaande festiviteiten mogen in lijn met de huidige coronamaatregelen, plaatsvinden. Wel zijn er voorwaarden verbonden aan bijvoorbeeld het defilé. Zo moeten alle bezoekers een geldig coronatoegangsbewijs kunnen tonen en is er alleen toegang door middel van een (gratis) toegangsbewijs. De organisatie van de Ziel en Zaligheidsfeesten van Grave maakt wel het voorbehoud dat mocht het kabinet voor 10 december 2021 nieuwe maatregelen treffen, die ook gevolgen hebben voor de georganiseerde festiviteiten, zij die uiteraard opvolgen.

Voor alle georganiseerde festiviteiten en de laatste informatie hou www.grave.nl/eindfeesten in de gaten.