17e NK Maasheggenvlechten op zondag 12 maart

Stichting Landschapsbeheer Boxmeer en manege Sprong Vooruit organiseren op zondag 12 maart het 17de Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten. De huidige omstandigheden laten het weer toe dat er een weer volwaardig kampioenschap georganiseerd kan worden. Iedereen is op zondag 12 maart vanaf 11.00 uur weer van harte welkom op Portaal de Vilt aan de Provincialeweg tussen Oeffelt en Beugen. De vlechtteams vlechten ieder een stuk meidoornhaag van 10 meter volgens de eeuwenoude Maasheggenmethode.

Het vlechten van heggen

Op diverse plekken langs de Maas in het Land van Cuijk worden meidoornheggen in de traditionele Maasheggenstijl gevlochten. Het in ere herstelde ambacht staat ook vermeld op de nationale lijst immaterieel erfgoed. De Maasheggen, in juni 2018 uitgeroepen tot “UNESCO- Mens en Biosfeer gebied”, is een uniek landschap dat je nergens anders ter wereld zult aantreffen. In deze bijzondere omgeving vindt op 12 maart weer de strijd om de “Gouden Hiep” plaats. De winnaars van dit Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten gaan naar huis met deze felbegeerde wisseltrofee. Ruim 40 teams nemen elk ongeveer 10 meter heg onder handen en vlechten die tot een fraaie en stevige vee-kerende heg. Een deskundige jury beoordeelt het werk. Na afloop ontvangen de winnaars de Gouden Hiep. Ook is er een prijs voor de heg die na het Kampioenschap van vorig jaar het beste is uitgegroeid. 

Hoe het heggenvlechten in zijn werk gaat, kunt U van dichtbij meemaken. Als U op zondag 12 maart vanaf 11 uur komt kijken, zijn de vlechters al een uurtje bezig met het voorbereidend snoeiwerk. Rond 16 uur zullen alle ploegen klaar zijn met hun werk. Kort daarna is de jury aan het woord en volgt de prijsuitreiking.

Naast de traditionele Maasheggenstijl zullen Duitse, Engelse en Franse vlechters hun specifieke vlechtstijl laten zien op dit kampioenschap.

 Manege Sprong Vooruit

Manege Sprong Vooruit is dit jaar voor het eerst betrokken bij het organiseren van het vlechtkampioenschap. Zij verzorgen met name het horecagedeelte van het evenement. Maar met name kinderen kunnen daar ook terecht om met een pony te knuffelen of een ritje te maken op de rug van een pony. Ruitertjes van de manege houden ponyraces en de hoefsmid laat zien hoe een paard nieuwe hoefijzers krijgt.

Nog meer activiteiten

De jeugdafdeling van IVN de Maasvallei zorgt voor verschillende leuke activiteiten voor de kinderen in de speciaal ingerichte tent. Er wordt brood gebakken bij het kampvuur, kinderen kunnen  het vlechten leren met wilgentakken. En wat dacht je van een echte bever-expeditie met de boswachter van Staatsbosbeheer in het Maasheggengebied. Samen met een border collie een schaapskudde verplaatsen? Een kalfje van een brandrood rund knuffelen? Het wilgenvlechterscollectief uit Beugen laten hun talenten zien. Verspreid over het terrein is er van alles te doen en te zien.  In de grote tent zijn verschillende standhouders te bezoeken o.a. streekproducten uit de Maasheggen.

 

Waar is het te doen?

De ingang van het wedstrijdterrein ligt aan de Provincialeweg van Oeffelt naar Beugen: Portaal de Vilt. Aan de Provincialeweg kan geparkeerd worden.

Veel informatie over het kampioenschap zoals de deelnemende teams, de standhouders, de juryleden, en de activiteiten op het wedstrijdterrein vindt u op: www.maasheggen.nl