17 mei: Aandacht voor acceptatie van iedereen

Als regenbooggemeente vraagt het Land van Cuijk op 17 mei aandacht voor de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie. Nog altijd vindt discriminatie en geweld plaats op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie of geslachtskenmerken. Nederland is dit jaar opnieuw een plaats gezakt op de Europese ranglijst van lhbtiq+-rechten en staat nu op de viertiende plek. Samen met de regenboograad zet de gemeente Land van Cuijk zich in voor de acceptatie van iedereen.

 Het was 17 mei 1990 toen de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Vandaag staat 17 mei bekend als de Internationale Dag tegen Homofobie, Lesbofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. Wereldwijd wordt op deze dag aandacht gevraagd voor discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie of geslachtskenmerken.

Er is door de jaren heen veel gebeurd om te komen tot het acceptatieniveau van nu, mede door de onmisbare inzet van de generaties voor ons. Toch krijgen in ons land nog steeds zo’n zeven op de tien LHBTIQ+-personen in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Nog steeds wordt meer dan de helft van de openlijke LHBTIQ+-jongeren gepest op basis van identiteit. Het woord ‘homo’ wordt op school nog steeds het meest als scheldwoord gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat zelfmoordpogingen onder LHBTIQ+-jongeren 4,5 keer vaker voorkomen dan onder heteroseksuele jongeren (bron: COC Nederland).

“We zijn een gemeente voor iedereen”, benadrukt wethouder Willy Hendriks-van Haren. “We hopen dat deze internationale dag uiteindelijk niet meer nodig hoeft te zijn en dat iedereen gewoon geaccepteerd wordt.”

Ook in het Land van Cuijk kleurt het straatbeeld deze dag mee met de regenboog, maar symboliek alleen wordt niet gezien als de oplossing voor de problemen. De gemeente Land van Cuijk heeft daarom een ‘regenboograad’ opgericht, om input op te halen en dingen te verbeteren.

De regenboograad komt eind mei voor de tweede keer bij elkaar. De eerste bijeenkomst stond vooral in het teken van kennismaken, ervaringen en ideeën delen. De exacte doelen en actiepunten worden tijdens de tweede bijeenkomst verder bepaald.