Portret van Vincent Mastail: Een Doodgewone Molukse Jongen

dinsdag 07 mei 2024 Peter Linders

Tijdens de dodenherdenking op 4 mei is er direct na de twee minuten stilte een bijzonder portret uitgezonden over de Cuijkenaar Vincent Mastail. Het portret, getiteld 'Een doodgewone Molukse jongen', werpt licht op de inspirerende missie van Vincent om zijn opa en pleegvader te eren, die beiden dienden in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). 

Vincent Mastail, Molukker uit Cuijk, heeft een diepe verbintenis met zijn familiegeschiedenis en de erfenis van zijn voorouders. Zijn opa en pleegvader hebben moedig gediend in het KNIL, een belangrijke maar soms vergeten rol in de Nederlandse geschiedenis. In het portret delen brigadegeneraal Paul Hoefsloot van het Veteraneninstituut en de Cuijkse advocaat Ton van Elk de Freese hun inzichten en ervaringen over dit onderwerp en Vincent Mastail in het bijzonder

Peter Linders, de filmmaker verantwoordelijk voor deze aangrijpende mini-documentaire, heeft zorgvuldig de achtergrond en de gepassioneerde missie van Mastail vastgelegd. Het verhaal van Vincent gaat verder dan het louter postuum eren van zijn dierbaren; het is een zoektocht naar verbinding, erkenning en herinnering.

In de week van 6 tot en met 12 mei wordt het portret van Vincent Mastail elke uur uitgezonden op Omroep Land van Cuijk televisie.

Terug naar nieuwsoverzicht